Mindfulness

Van oorsprong is mindfulness bekend als boeddhistische meditatietechniek, maar heeft tegenwoordig ook in het Westen een duidelijke seculiere plek gekregen. Mindfulness, ook wel aandachttraining genoemd, is een krachtige methode om stress, chronische pijn en psychisch / fysiek lijden te verminderen en om te leren een actieve bijdrage te leveren aan je gezondheid en welzijn.

Er is geen denker, er zijn alleen gedachten!

De kern van deze methode is aandacht en focus hebben, zonder oordeel en in het hier-en-nu zijn. Leren omgaan met en bewust worden van elke gedachte en lichamelijk ongemak, waardoor er spontaan ruimte ontstaat. In dat wat niet leuk is valt juist veel te leren, hierin zit de rijkdom.

Met het beoefenen van mindfulness krijg je een aantal instrumenten in handen die je helpen om op een andere manier om te gaan met stress, maar ook met angst, depressie of pijn. Stress, pijn en lijden zijn namelijk onlosmakelijk met het leven verbonden. Welk effect het op je heeft hangt echter sterk samen met hoe je er mee om gaat.

 

Het is geen mentaal spelletje

Het lijden onder je problemen kan je namelijk zelf verbeteren door actief en bewust te reageren op de problemen die zich voordoen in jouw leven. Door aandacht te geven aan het hier en nu, zonder oordelen, vecht je namelijk minder tegen deze problemen. Vaak ben je met het denken bezig met gister of morgen, terwijl in het midden, het nu, er geen controle is, er niets is. 

In plaats daarvan raak je steeds meer bevriend met je eigen ervaring, ook op moeilijke momenten, en vind je manieren om je problemen te omarmen zodat ze in balans kunnen komen en mogelijk als vanzelf oplossen. Door met meer aandacht en concentratie aanwezig te zijn ontstaat een grotere helderheid om te zien hoe je leeft en wat je wilt veranderen.

“Door mindfulness kan je de deur openen naar diepere betekenis van het leven”.

Mindfulness training

  • De training bestaat uit 6 bijeenkomsten van ongeveer 2 uur.
  • Het maximaal aantal deelnemers is 8 personen, zodat er genoeg ruimte is voor persoonlijke aandacht.
  • De kosten zijn € 120,-