Relatietherapie
Relatietherapie helpt om samen na te denken over de toekomst en stil te staan bij de verbinding en liefde voor elkaar. Het uiteindelijke doel is dat partners bewuster worden en zo vrijheid ervaren in het maken van keuzes. Hierdoor ontstaat ruimte om keuzes te maken die de eigen individualiteit vergroot en de verbondenheid met elkaar vertrekt.
Tijdens de sessies worden onderlinge problemen, twijfels en angsten onderzocht. Angst voor verlating, moeite om uw eigen leven vorm te geven en de twijfel om te verbinden spelen vaak een rol. Van deze gevoelens bewust worden is een belangrijk doel.
Patronen veranderen
Relatietherapie is een therapie waarin er gewerkt, gelachen en soms gehuild wordt. Vaak gaat het om het veranderen van reeds langdurig ingesleten patronen. Kenmerk van een patroon is dat het zich automatisch uitrolt, ook al wil je het niet. Patronen veranderen vraagt lef, de meeste mensen doen dat niet gemakkelijk. Want hoe onprettig ook, een patroon voelt veilig.
Het vraagt echt lef om op een integere manier aan te geven wat je graag wilt en om te kijken naar je eigen rol in het patroon (in plaats van vooral de rol van de ander te zien en die te willen veranderen). Veranderen vraagt van jou dat je ander gedrag gaat laten zien waardoor er meer gewenste patronen ontstaan. Binnen relatietherapie wordt samen gezocht naar de mogelijkheden van verandering.
Tijdens de sessies worden onderlinge problemen, twijfels en angsten onderzocht. Angst voor verlating, moeite om je eigen leven vorm te geven en de twijfel om te verbinden spelen vaak een rol. Van deze gevoelens bewust worden is een belangrijk doel.
Nieuwe dynamiek
Elke relatie heeft zijn eigen dynamiek. In veel relaties is deze dynamiek in balans en versterken partners elkaar. Maar in andere relaties is de balans niet in evenwicht. De wil om er samen uit te komen is er wel, partners zien dat niet terug in het dagelijks (gezins-)leven. Relatietherapie is een systemische behandelmethode welke in zo’n geval uitkomst biedt.
Onder begeleiding ga je opnieuw op zoek naar de dynamiek van je relatie. Je onderzoekt je wensen en verlangens om jezelf en je relatie te ontwikkelen. Dit maakt het mogelijk om te kiezen voor een manier van leven, die de relatie weer constructief maakt. Gevoelens van gekwetstheid, gemis en verdriet kunnen binnen relatietherapie op een veilige manier besproken worden.
Als therapeut ga ik er vanuit dat beide partners een aandeel hebben in het probleem en ook gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor verandering. Mijn houding hierin is onderzoekend, zonder te oordelen over goed of fout. Het uiteindelijke doel is het vinden van een nieuwe dynamiek in je relatie. Een dynamiek waarin beide partners goed tot hun recht komen.
“Relatietherapie is de herontdekking van jezelf, de ander en van jullie beiden als koppel.”
Wanneer relatietherapie?
- Je begrijpt je partner niet meer of je voelt je niet begrepen door je partner
- Belangrijke zaken zoals irritaties, verwijten of angsten worden niet uitgesproken maar juist opgekropt
- De relatie voelt benauwend
- Partners voelen minder verbinding met elkaar
- Beide partners zijn ongelukkig, maar vinden de relatie te betekenisvol om op te geven.
- Een affaire
- Er zijn problemen op het gebied van intimiteit en seksualiteit
- Stressklachten die zich uiten in angst, depressie en/ of boosheid
- Er is sprake van individuele klachten en/ of een individuele stoornis waarbij partners elkaar onvoldoende tot steun kunnen zijn
Veelgestelde vragen over relatietherapie
Hoe lang duurt een behandeling?
Een intakegesprek duurt ongeveer 30 minuten.
De duur van de behandeling hangt af van de complexiteit van je vraag of probleem. Een sessie duurt éen tot 2 uur.
Moet je altijd samen komen?
Het kan soms ook heel handig zijn om naast sessies met zijn tweeën ook ieder apart sessies te volgen. Hiermee kan er dieper ingegaan worden op het proces van jou en je dynamiek in de relatie.