Stervensbegeleiding

De dood is een natuurlijk onderdeel van ons leven. Vroeg of laat krijgt iedereen er hoe dan ook mee te maken. Sommige situaties maken het lastig voor iemand om te sterven. Als iemand bijvoorbeeld kampt met onverwerkte trauma’s of onuitgesproken familieproblemen kan het moeilijk(er) zijn om afscheid te nemen en kan dat iemand te lang hier houden

De begeleiding kan, afhankelijk van de situatie, zowel bij je thuis als in de praktijk worden gegeven.

Afscheid nemen van het leven

In een ouder wordende samenleving, zijn veel mensen (en hun naasten) op zoek naar vormen van begeleiding in de laatste levensfase die hen in staat stellen op een zo goed mogelijke manier afscheid te nemen van het leven. Als stervensbegeleider sta ik de stervende en zijn of haar naasten bij om op een eigen en persoonlijke manier om te gaan met het onbekende en onafwendbare.

 

 

 

Rouwverwerking nabestaanden

Rouwverwerking is heel belangrijk na het overlijden van een dierbare, maar ook na een scheiding op wat voor manier dan ook. Rouw kan er voor iedereen anders uitzien, bijvoorbeeld dat je niet meer warm kan worden, ongelofelijk moe bent of verdriet of boosheid voelt. Als je geen of te weinig rouw hebt verwerkt, kan dat jaren later als een trauma heftig terugkomen als een lichamelijke klacht of als een vastzittend verdriet. Moe, verdriet en stress kan dan allerlei klachten geven.

 

 

 

“Sterven is geen kunst, maar goed sterven is de allerhoogste kunst.” 

~ Plato