EMDR therapie

EMDR therapie is een wetenschappelijk bewezen behandelmethode die met name wordt toegepast bij mensen die een heftige of traumatische gebeurtenis mee hebben gemaakt en hier last van blijven houden. Het zorgt ervoor dat de emotionele lading van een schokkende gebeurtenis of herinnering afneemt.

EMDR staat voor “Eye Movement Desensitization and Reprocessing”. EMDR is een kortdurende intensieve therapievorm. Mensen zijn vaak al na enkele sessies om hun normale dagelijkse bezigheden weer op te pakken.

EMDR bij trauma

Wanneer een vervelende gebeurtenis een blijvend negatief effect op je leven heeft wordt dit traumatisch genoemd. Bij een traumatische herinnering blijven er dikwijls fysieke reacties, heftige emoties en angstwekkende beelden bestaan. Denk bijvoorbeeld aan PTSS (posttraumatische stress-stoornis) Het lijkt erop dat de traumatische gebeurtenis of herinnering niet goed verwerkt is in het brein. Normaal gesproken wordt een gebeurtenis verwerkt tijdens je slaap. In geval van blijvende klachten is dit niet goed gegaan. Middels EMDR-therapie zorgen we ervoor dat dit alsnog gebeurd.

EMDR methode

EMDR-therapie is een succesvolle, bewezen therapie voor traumaverwerking. Tijdens een EMDR-therapie behandeling wordt doormiddel van oogbewegingen, handbewegingen of kloppende bewegingen op de knieën links en rechts aangeboden. Dit zorgt ervoor dat het eigen verwerkingssysteem weer op gang komt. EMDR brengt doorgaans een stroom van gedachten en/of beelden op gang, maar stimuleert soms ook gevoelens en lichamelijke reacties. De stimulatie zal er toe leiden dat de herinnering haar kracht en negatieve emotionele lading verliest. Het wordt daarom ook makkelijker om aan oorspronkelijke gebeurtenissen terug te denken. Ook kan het voor komen dat je een beeld, gevoel of gedachte niet meer terug kan halen of dat deze waziger zijn geworden. Het kan ook gebeuren dat je nieuwe inzichten krijgt, waardoor de betekenis verandert aan de gebeurtenis. Hierdoor zal er een grote kwaliteitsverbetering van leven ontstaan.

 

EMDR therapie

EMDR is een techniek welke tegenwoordig veel ingezet wordt voor traumaverwerking als totale therapie zoals bij een posttraumatische stress-stoornis (PTSS). Echter is het ook van belang om zicht te hebben op de overige problemen waarmee je kampt. Daarom is het belangrijk om niet alleen in te zetten op traumaverwerking maar ook te kijken naar andere klachten. Vooral ook om te kijken hoe er met deze klachten omgegaan wordt. Aanvulling rondom EMDR-therapie is zeker mogelijk. Coaching en hypnotherapie zijn beide goede vormen om aansluitend op de EMDR behandeling voor traumaverwerking in te zetten.

“Vastlopen in de verwerking zorgt ervoor dat je je anders voelt, gedraagt, je anders denkt en reageert op je omgeving.”

Klachten na een heftige gebeurtenis waar EMDR bij kan werken:

  • nare herinneringen aan de gebeurtenis
  • herbelevingen (gevoel dat het steeds opnieuw gebeurt)
  • vermijden van zaken die met de gebeurtenis te maken hebben
  • sneller geïrriteerd/kort lontje
  • schaamte, schuldgevoel of een negatief zelfbeeld
  • somberheid
  • concentratieproblemen
  • onverklaarbare lichamelijke klachten
  • slaapproblemen
  • angsten, paniek, je zorgen maken, onrust
  • stress, verhoogde alertheid/waakzaamheid

Veelgestelde vragen over EMDR

Hoe lang duurt een behandeling?

Een intakegesprek duurt ongeveer 30 minuten.
De duur van de behandeling hangt af van de complexiteit van je vraag of probleem. Bij ingewikkelder vragen of problemen zullen waarschijnlijk meer sessies nodig zijn. Een sessie duurt een tot 2 uur.

Wat gebruik je verder in een behandeling?

Soms kan al dezelfde sessie gestart worden met de therapie. En in de daarop volgende sessies werk je aan de benodigde veranderingen in jouw onbewuste waarbij ik gebruik maakt van EMDR, non-duaal focussen en coaching.